Yüz estetiği denilince genellikle   pek çok kişinin aklına daha çok yaşlanmaya bağlı değişikliklerin düzeltilmesi  akla gelmektedir. Aslında yüz estetiğinin önemli boyutlarından biri de kişinin yaşlanma bulguları varsa bunları düzeltmenin yanı sıra alımlı bir yüz görüntüsünü sağlamaktır.  Bu amaçla estetik- plastik cerrahide pek çok bilindik ve yeni yöntemler kullanılmaktadır. Son yıllarda geliştirilen kök hücre tedavileri, lazerler (Lazer-biyostimulasyon), odaklı ultrason (Ulthera) ve radyofrekans cihazlar (3 DEEP RF) özel dolgular ve ameliyat yöntemleri bu yolda büyük ilerlemeler sağlayarak başarılı sonuçlar elde edilmesini kolaylaştırmıştır.

Göz ve çevresi yaşlanma belirtilerinin il gözlemlendiği alanlardır. Nedir bu değişikler diyecek olursanız ilk önceleri kaz ayakları, alın çizgilerinde belirginleşme, sonrasında göz kapaklarında torbalanmalar takibende alt ve üst göz kapağı ve kaşlarda düşme olarak sayılabilir. Bu yaşlanma bulgularına daha yavaş seyirli olarak yanak- burun bileşkesindeki çizgilerde derinleşme, yanaklarda sarkma ve elmacık kemiklerinin düzleşmesi, boyunda sarkma ve yüzde kırışıklıklar eşlik eder.

Erken dönemde bu belirtileri azaltmak için, dolgu, PRP gibi medikal tedaviler yarar sağlar.  Daha sonraki dönemde hafif – orta düzeyde sarkmalar ve kırışıklıklar için yeni geliştirilmiş “Ulthera” ve “3DEEP RF”, Palomar ICON adı verilen cihazlarla cerrahi olmayan ve uygulanan kişinin uygulama sonrası hemen sosyal hayatına dönebildiği germe ve cilt yenileme işlemlerinin yapılması pek çok kişide bu sorunlara çözüm olmaktadır.

İleri düzeydeki kırışıklıkların ve sarkmaların tedavisinde artık cerrahi yöntemler tedavi için ana seçenek olmaktadır. Ancak cerrahi istemeyen ya da cerrahi için uygun olmayan kişilerde yukarıda bahsedilen teknolojiler pek çok yaşlanma bulgusunun azaltılmasında fayda sağlamaktadır. Cerrahi olarak ise bleferoplasti (Göz kapağı estetiği), klasik yüz germe, endoskopik orta yüz germe ve kaş kaldırma, lazer destekli mini face- lift (yüz germe) bu amaçla kullanılabilecek yöntemlerdir. Hastalar özellikle yüz ve boyun germe işlemi gerektiğinde daha kısa ize sahip olması ve iyileşme süreci göreceli olarak klasik yüz germeye göre kısa olması nedeniyle lazer destekli mini face-lifti tercih etmektedirler.

Yüz Germe
Yüz germe işlemi, hastanın gevşeyen veya sarkmış olan yüz derisinin fazlalıklarının alınıp, daha genç bir yüz görünümü kazandırılmasıdır.
Genel anestezi veya sedasyon altında hastane koşullarında ameliyatınız 2-3 saat sürer. Hastanede 1-2 gün kalabilirsiniz.Başınızın altında birkaç yastık yüksekte dinleniniz. Sargılarının 2-3 gün sonra açılıp drenleriniz çekilecek, yüz maskesi kullanacaksınız. Ağrı kesici almakla gidecek hafif ağrınız 2-3 günde geçecektir. Yüz, boyun ve yanaklarda morluk ve şişlikleriniz 7-12 gün sürecektir. Yüz ve saç içindeki dikişleriniz 5-7 günde alınacaktır. İşinize 2-3 hafta sonra dönebilirsiniz. Güneş koruyucu kullanın.  Ağır egzersizlerden 3 hafta uzak durun.

Ek Bilgiler
Yüz germe işlemi, hastanın gevşeyen veya sarkmış olan yüz derisinin fazlalıklarının alınıp, daha genç bir yüz görünümü kazandırılmasıdır. Yüz germe tek başına, veya alın germe, göz kapağı cerrahisi veya burun ameliyatları gibi diğer ameliyatlar da yapılabilir. Yüz germe sizi en az 10 yaş gençleştirecek ve kendinize güveninizi arttıracaktır.

Cerrahi
Yüz germe birkaç saat veya beraberinde başka ek girişimler yapılıyorsa, daha fazla da sürebilir.Genellikle genel anestezi altında ameliyat gerçekleştirilir. Klasik yüz germede kesi çoğunlukla tempolar bölgede saç çizgisinin içerisinden başlar, kulağın önündeki doğal çizgiden, kulağın önündeki kıkırdağın üzerinden geçerek kulak memesinin altından dönerek kulak arkasına devam eder.

Yüz derisi alttaki yağ ve kas dokusundan ayrılır, sonra cilt altındaki dokuya konulan dikişlerle gevşemiş olan dokular asılır, gerginleştirir. Fazla deri kısmıda çıkarılarak,konturları düzeltilip,gerginleştirilen cilt kesi hattına dikilir. Ameliyat sonrası doku arasında kan birikmesini önlemek için, kulağın arkasından çıkarılan ince bir dren yerleştirilir, şişlik ve morluğu önlemek için baş gevşekçe sarılır.Boyunda da ameliyat yapılacaksa, çenenin altına küçük bir kesi yapılabilir. Konturu düzeltmek için, boyundan yağ dokusu çıkarılır veya ince bir kanülle aspire edilip kaslar tamir edilerek boyunda gençlik derinliği sağlanır .  Orta yüz bölgesindeki sarkmaları,nazolabial hattaki derinliği giderici yüz germe planlanıyorsa endoskopik yöntemle yüz germe en uygunudur.Ağız içinden yapılan kesiyle yanak yağında aşağı doğru sarkma giderilir. Dudak kenarına ve alt göz kapağı yanak birleşimine yine ağız içinden konulacak askı sutürleri , temporal bölge saçlıderide açılan endoskobun ve disektörün geçebileceği deliklerden çıkarılıp, buraya asılarak orta yüz bölgesi sarkması giderilir.Bu esnada kaş kaldırma işlemide gerçekleştirilir. Böylece iz bırakmadan yüzde sarkmış dokular gençlik dönemindeki konumlarına getirilir.

Cerrahi Sonrası
Başın sargısı 1-3 gün içinde açılır,dren 2-3.günde alınır. Beş ila yedi gün sonra, dikişlerin çoğu alınır. Ameliyat sonrası, ilaçlarla kolaylıkla kontrol edilebilinen çok hafif ağrı vardır. Birkaç gün içinde başınız biraz yükseltilmiş olamak yatmanız istenecektir. Yüz germe ameliyatının amacı, doğal, daha genç ve daha çekici bir görünümdür. İki hafta içinde günlük faaliyetlerinize dönebilecek, yüzünüzdeki ameliyat sonrası şişlikleriniz inmiş olacaktır.

Riskleri
Yüz germe tecrübeli bir cerrah tarafından yapıldığında komplikasyon oranı düşüktür. Olabilecek komplikasyonlar: deri altında kan toplanması, yüz sinirlerinin geçici hasarı, enfeksiyon, ve anestetik reaksiyonlardır. Bu risklere karşı estetik cerrahınız önlemleri alacaktır. Sigara içiyorsanız, cerrahinin başarısı için sigarayı bırakmanız söylenecektir. Aspirin ve belirli anti inflamatuar ilaçlar kanamayı arttırır, onun için ameliyattan belli bir süre önce bu ilaçların alımı kesilecektir.
Normale Dönüş
Yüzünüz gergin ve bazı bölgeler geçici olarak hissizdir. ve ilk önce En azından iki hafta ağır egzersizleri yasaklamak, birkaç ay için buhar banyosu ve saunayı yasaklamaktır. 2-3 hafta içinde ödemeleriniz azaldıkça şikayetleriniz azalacak, kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Hastaların çoğu 10 gün ila 2 hafta arasında işine dönebilir. İhtiyaç duyarsanız, kamuflaj makyajı kalan morlukları kapatılabilir. Operasyona bağlı oluşan izlerin çoğu saçlı deri altında ve yüzün doğal çizgileri arasına gizlendiğinden fark edilmeyecektir.

GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ, BLEFAROPLASTİ

 

Lokal yada sedasyon anestezi altında ofis koşullarında yada bir hastanede 1 ile 1.5 saat ameliyat sürer. Hastanede kalmanız gerekmeyecektir.
Ameliyat sonrası bir kaç gün süren ağızdan alınan ağrı kesicilerle giderilebilecek hafif bir sızlama olur.
Göz kapaklarınıza konulacak ince küçük bantalar 4-5 gün sonra çıkarılacak, dikişleriniz alınacaktır.
5-7 gün süren göz kapakları çevresinde morluk ve şişme olabilir.
İşinize 1 hafta içinde dönebilirsiniz.
Ağır sportif faliyetlerden 2-4 hafta kaçınmalısınız.

Göz kapağı cerrahisi düşük üst göz kapakları ve şişkin alt göz kapağı torbacıklarınızı – sizi daha yaşlı ve daha yorgun gösteren ve görüşünüzü engelleyen özellikler -düzeltebilir. Bütün bunlara rağmen, kaz ayakları olarak tarif edilen gözlerinizin çevresindeki çizgileri ve sarkık kaşları ortadan kaldıramaz. Blefaroplasti tek başına yada yüz germe veya kaş germe gibi diğer yüz cerrahisi ameliyatları ile birlikte yapılabilir.

Blefaroplasti ameliyatından sonra skar (ameliyat izi) kalır mı?

Göz kapakları ise hemen hemen vücudun en az iz kalan bölgelerindendir. Girişimin kesileri üst ve alt göz kapaklarının doğal kıvrım çizgilerine yerleştirilir. Kesiler ameliyat sonrasında birkaç ay süreyle belirgin kalabilir. Zamanla kırmızı renk azalarak beyazlaşır veya normal ten rengine dönüşür.

Bu ameliyatın riskleri nelerdir?

Usta bir plastik cerrah tarafından yapıldığında, komplikasyonlar seyrek ve az orandadır. Seyrek olarak alt göz kapağından fazla cilt çıkarılması kapağı aşağı çekilebilir. Bu durum genellikle geçicidir. Ancak düzelmezse, ikinci bir cerrahi girişim gerekebilir. Herhangi bir cerrahi girişimin teorik komplikasyonları olan kanama, enfeksiyon, yara dehisansı, ve ağır derecede skar da mümkündür, ancak seyrektir.

Göz kapağı cerrahisi için en iyi adaylar :

En iyi adaylar sağlıklı psikolojik açıdan stabil ve gerçekçi beklentiler içinde erkek ve kadınlardır. Çoğu 35 yaş ve üzerindedir, ama düşük, torbacıklı göz kapağı ailenizde varsa, daha genç yaşta göz kapağı cerrahisine karar verebilirsiniz. Birkaç sistemik hastalık blefaroplastiyi daha riskli hale getirir. Bunlardan bazıları hipotiroidizm, ve Grave hastalığı gibi tiroid hastalıkları, kuru göz veya gözyaşı yokluğudur.

Cerrahi :

Göz kapağı cerrahisi – gözlerin çevresindeki alanı uyuşturan – lokal anestezi altında, oral veya intravenöz sedatif verilerek yapılır. Cerrahi sırasında uyanık olacaksınız, ama sakin olup, ağrıyı hissetmeyeceksiniz. Blefaroplasti genellikle bir-iki saat sürer. Bütün göz kapakları ameliyat edilecekse, önce üst göz kapakları sonra alt göz kapakları ameliyat edilir. Girişimde göz kapaklarınızın doğal çizgilerini takip eden kesiler yapılır; üst göz kapağındaki çizgiler ve alt göz kapağında kirpiklerin hemen altından.

Bu kesilerden çalışılarak fazlalık olan kas ve deri dokusu yağ torbalarıyla beraber çıkarılır yada yeniden düzenlenir. Son zamanlarda torbaların giderilmesi için fazla yağ dokusunun çıkarılmasından ziyade torbaların ön duvarının takviyesi, tamiri girişmleri ile torba altında basamak oluşturan düzleşmiş alanın doldurulması işlemleri daha yaygın uygulanır olmuştur. Daha sonra kesiler çok ince sütürlerle kapatılır. Alt göz kapaklarınızda deri çıkarılmasını gerektirmeden yağ torbacıkları varsa, transkonjunktival blefaroplasti yapılabilir. Bu girişimde kesi alt göz kapağının içinden, görünen bir skar bırakmadan, yapılır. Genellikle daha derin daha elastik derili genç hastalarda uygulanır.

Cerrahi sonrası :

Cerrahiden sonra, cerrah gözlerinizi bir pomadla nemlendirir ve pansuman yapabilir. Anestezi etkisi geçtikten sonra göz kapaklarınızı gerilmiş olarak hissedebilirsiniz, ama cerrahınız tarafından reçete edilmiş ağrı kesicilerle ağrı ve huzursuzluk kontrol edilebilir. Birkaç gün başınızı yukarıda tutmanız soğuk uygulamanız şişlik ve morluğunuzu azaltacaktır. Dikişler ameliyattan dört ila altı gün sonra alınacaktır. Dikişler alındıktan sonra, gözler çevresindeki şişlik ve morluk giderek kaybolacak ve daha iyi bakmaya ve daha iyi hissetmeye başlayacaksınız.

Normale dönüş:

İki gün sonra televizyon seyredebilir, iki hafta sonra kontakt lenslerinizi kullanabilir,bir hafta ila on gün içinde günlük hayatınıza dönebilirsiniz. Birkaç hafta güneş ışığı, rüzgar ve diğer irritanlara duyarlı olabilirsiniz, onun için dışarı çıkarken, güneş gözlüğü takmalısınız. Kan basıncınızı arttıran aktiviteler olan eğilme, kaldırma ve ağır spor aktivitelerinden uzak durmak önemlidir. Sıvı tutulması sağlayacağından alkolden uzak kalmanız uygun olacaktır.

Boyun Estetiği

Boyun estetiği ameliyatları boyun bölgesinde ortaya çıkan yaşlanma bulgularının en etkili ve kalıcı biçimde tedavisini sağlar. Boyun bölgesinde yaşlanma sonucu ortaya çıkan deformasyonların şiddeti ve tipleri farklılık gösterebilmektedir. Boyun cildinin sarkması ve boyun bölgesi kas yapılarının ileri derecede gevşemesi ile ortaya çıkan en ağır deformite “hindi” boynu deformitesidir. Daha hafif görünütü bozuklukları ise alt çene kenarında ortaya çıkan lokalize sarkmalar, boyun ve çene altı yağ dokusununun fazlalığı ve sarkması ile ortaya çıkan ikinci bir çene ucu varmış hissi yaratan deformitelerdir. Hastaların çoğunda yaşa ve genetik özelliklere bağlı olarak bu deformiteler belli oranda bulunur.

LİPOSUCTION YÖNTEMİ

Cilt sarkıklığı, fazlalığı aşırı düzeyde olmayan, boyun kasları gevşekliği belirgin olmayan hastalarda etkili bir yöntemdir. Boyun deformasyonuna yol açan boyun yüzeyel yağlarının dikatli ve kontrollü bir biçimde liposuction yöntemi ile alınması hem boyun kontürlerinin ortaya çıkmasına hem de boyun cildinin yeniden yapılanmasını sağlar. İşlem süresi 30-45 dakika arasında değişir. Lokal ya da genel anestezi altında uygulanabilir. İşlem sonrası hastanede yatmaya gerek yoktur.Ameliyat sonrası 2-3 hafta süre ile özel boyun bandajlarının giyilmesi önerilir.

 SUBMENTAL BOYUN GERME

Boyunda cilt fazlalığı aşırı olmayan hastalarda kullanılan bir yöntemdir. En önemli avantajı boyun kontürlerinin sağlanmasında büyük etkisi olan kas

“Boyun bölgesinde ortaya çıkan yaşlanma bulguları oldukça rahatsız edici olabilir. Modern boyun germe teknikleri ve iyi bir analiz ile uygulanmış boyun estetiği ameliyatları oldukça iyi sonuçlar veren estetik ameliyatlardır…”

yapılarınında bu yöntem ile sıkılaştırılabilmesidir. Özellikle istirahat halinde hastanın boynunda platizma bandı adı verilen durumun yol açtığı görüntü var ise submental boyun germe tercih edilmesi gereken yöntem olmalıdır.Ayrıca, sadece boyun cildi altında yer alan yağlar değil, daha derin seviyede yer alan yağ yastıkçıklarıda bu yöntem ile şekillendirilebilmektedir. Boyun yüzeyel yağ dokusunun fazla olduğu durumlarda sıklıkla liposuction yöntemi ile birlikte uygulanır.Sıklıkla genel anestezi altında uygulanan bir yöntemdir. Ameliyat süresi yaklaşık 60 dakikadır. Boyun çene altı birleşme bölgesindeki doğal çzigilerden yapılan yaklaşık 4 cm lik bir kesi ile gerçekleştirilir. Eriyebilen dikişler kulanıldığından dikiş alınması gerekmez. Konumu ve yeri itibari ile görünür bir yara izi bırakmaz.

 ENDOSLOPİK BOYUN GERME

Submental boyun germe işleminin daha modern teknikler ile yapıldığı bir ameliyattır. Endoskopik kamera yardımı ve özel aletler ile gerçekleştirilen bir boyun gençleştirme yöntemidir. Uygulama alanları, endikasyonları ve iyileşme süreçleri submental boyun germe yöntemi ile aşağı yukarı aynıdır.Daha geniş bir alanda işlem yapma ve kanama kontrolünün iyi sağlanması gibi avantajları endoksopik boyun germenin en önemli artılarıdır.

 KISA İZLİ BOYUN GERME

Klasik tam yüz germeden farklı olarak bu ameliyatta yapılan kesi sadece favori bölgesi saç içinden kulak lobülüne dek uzanır. Bu yöntem boyun germe ile birlikte orta yüz germe ihtiyacı olan hastalar için en uygun yöntemdir. Bu sayede yüz gençleştirme işlemi daha uyumlu bir biçimde gerçekleştirilir. Eğer boyun bölgesinde istirahat halinde platizma bandları var ise submental boyun germe tekniği ile bu yapınında düzeltilmesi elde edilecek sonuçların üst düzeyde olmasını sağlar. Genel anestezi altında uygulanan bir ameliyattır. Ortalama süre 3-4 saat arasında değişir. Hastanede kalış süresi 1 gecedir.

 TÜM YÜZ GERME

Yaşlanma bulgularının ileri düzeyde olduğu ve tüm yüzü kapladığı hastalarda seçilmesi gereken yüz ve boyun gençleştirme yöntemi tüm yüz germe ameliyatı olmalıdır. Bu sayede derin dokulardaki sarkmalar ile birlikte cilt dokusundaki gerçek sarkmalarda ortadan kaldırılabilir. Ortaya çıkan sonuçlar oldukça çarpıcı ve mutlu edicidir. Bu tip hastalarda özellikle göz çevresi ve alın bölgesinde de yaşlanmaya bağlı istenmeyen durumlar sıklıkla bulunur. İdeal ve estetik bir yüz herzaman bütünüyle ifade edilir. Bu nedenle yüzün her bölgesini içeren yaşlanma bulguları çok iyi analiz edilmeli ve hepsi birden tedavi edilmelidir. Ortaya çıkan sonuçların istenilen seviyelerde olması için bu yaklaşım önemlidir. Bu hastalarda tüm yüz germe ameliyatı ile birlikte, gözkapağı estetik ameliyatı(bleferoplasti) ve alın germe ameliyatlarının da uygulanması arzu edilen yüz gençleştirmenin sağlanması için mutlaka değerlendirilmelidir.

Ben-Nevüs Çıkarılması

CİLT LEZYONLARI- YAŞLILIK LEKELERİ- BENLER

Genellikle ofis koşullarında lokal anestezi ile 20-45 dakika süren ağrısız işlemlerdir.
Günlük yaşamınıza hemen dönebilirsiniz. 4-7 gün o bölgenizi ıslatmayın banyo yapmayın.
4-6 ay güneşten korunmanız uygun olur.
Estetik olarak atılan dikişleriniz lezyonun yerine göre 4-7 gün içinde alınır.
“Hangi benler alınmalıdır? “aşağıdadır okuyunuz.

EK BİLGİLER

Plastik cerrahi işlemlerde çok ince uçlu küçük, aletlerle yapılırken, saç teli inceliğinde dikiş materyalleri de kullanılarak istenilen estetik sonuç da elde edilir. Derideki iyi veya kötü huylu lezyonlar çıkarılıp, alınan parçalar patolojik tetkike gönderilir. Bu işlem uygulanan küçük iğnelerle, steril koşullarda ağrı duyulmadan gerçekleştirilir. Lezyonun tam olarak çıkarılması, geride artık bir kısım bırakılmaması sağlanırken, bu kesi hatlarının deride gerginliğin en az olduğu hatlar boyunca yapılması gereklidir.Kesi hattı uç uca dikişlerle tutturulup kapatılabilir veya kapatılacak deri alanı çok genişse kasık, kulak arkası, üst kol içi gibi alanlardan alınacak deriler bu alanlara nakledilebilir. Uç uca gelmeyen nispeten daha küçük defektlerde flep olarak tanımladığımız doku kaydırma yöntemleri tercih edilir. Değişik planlamalarda bu flepler hazırlanabilir.

BENLERE DOKUNULMAZ YANLIŞ İNANIŞI YÜZÜNDEN MALİĞN MELANOMLARI DAHA İLERİ DÖNEMDE SAPTAMAKTAYIZ .HANGİ BENLER ALINMALIDIR ?

Erken tanı :Benin şeklinde, büyüklüğünde ve rengindeki değişiklikler ilk belirtilerdir.Deri üzerindeki herhangi bir ben veya benzeri oluşumda değişiklik fark edildiği zaman bir uzmana başvurulması önemlidir. Asymetri (asimetri ve kenar düzensizliği) Border iregularity,bleeding (sınır düzensizliği,kanama ve kabuklanma) Color (renk değişikliği) Diameter (6mm den büyük çap uzunluğu) Elevated area (önceden düz olan yerde zeminden yüksek palpabl nodül oluşması)

Pigmente bir lezyon ABCD kriterlerini taşıyorsa alınmalıdır.

A=Asimetrik: Yuvarlak,oval ben asimetrik bir şekilde büyümüşse
B=Sınır düzensizliği mevcut,kanama ve kabuklanma yapıyorsa
C=Renk değişikliği: Pigment granülleri dermisin değişik derinliklerinde invazyon gösterirse
D=Çapı 6mm den daha büyük halde büyüyorsa
E=Deriden kabarıklık gösteriyorsa

ÖNCÜ DERİ KANSERİ LEZYONLARI:

Aktinik keratozis: Derinin en yaygın öncü deri kanseri lezyonlarıdır. Solar keratozis veya senil keratozis olarak da bilinir. AK kronik güneşe maruz kalma ve sonucunda ortaya çıkan deri tahribi sonucu oluşur, güneşe maruz kalan yerlerdedir.. AK, düzensiz ve keskin sınırlı, pul pul, dokunmayla pürüzlü yüzeyli kırmızımsı kahverengi veya sarı renklerde,biçimdedir.

Aknitik keratozun SCC’ye malign dönüşüm oranının % 10-25 olduğu rapor edilmiştir. Lezyonlar SCC’ye dönüşmeden tedavi edilmelidir. Tedavi, plastik cerrahi girişimle lezyonun çıkarılması, laser, kimyasal soyma , krioterapi, küretaj, tanjansiyel eksizyon veya 5-fluorourasil (5-FU) olabilir.

Leukoplaki:Dudakta,ağız içini döşeyen mukozada ,vulvada beyaz lekeler şeklinde kendini gösterir. Dış etkenlerle tahriş, zararlı maddelere(sigara,alkol) maruz kalmayla keratinizasyonda bozukluk sonucu oluşur. Kötü ağız içi, diş bakımı ile de ilişkilidir. %6-15 yassı hücreli kansere dönüşürler. Tedavi lezyonu cerrahi olarak tüm sınırlarıyla çıkarmak ve irritasyon sebebini ortadan kaldırmaktır.

Kutanöz horn: Sert, minyatür hayvan boynuzunun keratotik tümörleri benzeridir ki nispeten normal görünen deriden uzanırlar. Esas olarak çok ilerlemiş aktinik keratozdurlar. Kutanöz hornların yaklaşık % 10’unun altında SCC vardır.

Kronik Yaralar, Skarlar: Yanık izleri üzerinde yıllar sonra Marjolin Ülser adı verilen yassı hücreli kanser oluşabilmektedir. Yine uzun süreli akıntılı osteomyelit fistülleri etrafında da deri kanseri sık görülmektedir.

Kulak Estetiği Kepçe Kulak

Otoplasti olarak da adlandırdığımız kulak estetiği, genellikle kepçe kulakları arkaya yatırarak, kıvrımlarını oluşturup, büyük kulakların küçültülmesi amacıyla uyguladığımız işlemlerdir. . Kulak sayvanındaki Y şeklindeki kıvrımın yetersiz gelişmesi ya da kıkırdak kısmın normalden fazla geniş olması, kulakta şekil bozukluklarına neden olur. Ameliyatta kıkırdak şekillendirilip dikişlerle tespit edilerek kulak başa göre paralel konuma getirilir, normal bir görünüm kazandırılır.

Kulak estetiği girişimlerini genellikle okul öncesi çocuklarda ve erişkinlerde uygulamaktayım. 7-8 yaşlarındaki erken ameliyatla çocuğunuzun çevre tarafından alaya alınma ve dolayısıyla psikolojik olarak rahatsız olmasının engellenmesi amaçlanmaktadır.Yapılan çalışmalar bu durumun çocuklarda başarısızlığa yol açacağı saptanmıştır. 12-14 yaşlarında görünümleri ile daha ilgili gençlerde bu şekil bozukluğunun giderilmesi, kendine olan güvenin kazanılmasında tamamlayıcı rol oynayabilir. Erişkin bayan hastalarım ameliyat öncesi devamlı saçlarını kulaklarını örtmek için kullanırlarken, ameliyat sonrası kontrolde saçlarını topuz yapmış veya kısa kestirmiş olarak muayeneye gelmekteler. Kısa süreli bir girişimle bu özgürlüğe kavuşabilirsiniz.

Doğuştan kulak yokluğu veya bir kaza sonrası kulağını kaybedenler için yeni kulak da yapmaktayız. Diğer kulağı taslak alınarak kaburga kıkırdağı veya hazır kulak protezleri bu işlemde kullanıyoruz.

Bu web sayfasının amacı: çocuğunuza kepçe kulak operasyonu yaptırmayı düşünüyorsanız, size kabaca bilgi vermek ve ne gibi aşamalardan geçeceğinizi göstermektir. İşlem hakkında anlayamadığınız ya da merak ettiğiniz konuda iletişim bilgilerinden bana ulaşabilirsiniz.

Kepçe Kulak : Kulak kepçesinin normalden daha fazla öne doğru kıvrık olması durumuna “kepçe kulak” (protruding ear) adı verilmektedir. Anne karnında 3.ayda tomurcuk şeklinde başlayan kulak kepçesinde, Y şeklindeki kıvrımın yetersiz gelişmesi ya da kıkırdak kısmın normalden fazla geniş olması kepçe kulak oluşumunda temel sebeptir.Kepçe kulakta kulak ile saçlı deri arasındaki açı(konkaskafal açı) normalde 90 derece iken artmıştır.Belirgin kepçe kulaklarda bu açı 150 derecenin üzerindedir. Bu açılanmanın yanında kulak 1/3 orta kısmının derinliği, genişliği artmıştır. Kepçe kulak şekil bozukluğu genellikle heriki kulakta birlikte görülür. Bazen tek taraflı da olabilir. Anne-baba veya yakın akrabalarda kulak şekil bozukluğu benzerlik gösterebilir. Bebek dönemde kulakların kepçe olacağı fark edilirse kalıp ve bandajlarla kısmen şekil bozukluğunun önüne geçmek mümkün olabilir.

Ne Zaman :Kulak gelişiminin büyük kısmını 5-6 yaşa kadar tamamlanmaktadır. Bu nedenle okula başlamadan bu tür ameliyatların yapılması uygun olur. Okul döneminde çocukların arkadaşlarınca alay konusu olmaları başarılarını da etkilemektedir. Kulaklarından rahatsız olan ve ameliyat olmayı isteyen çocukların çoğu ameliyat sırasında şaşırtıcı derece de daha uyumlu olmakta ve sonuçtan memnun olmaktadırlar.

Ameliyat daha ileri yaşlarda da yapılabilir.12-14 yaşlarında görünümleri ile daha ilgili gençlerde bu şekil bozukluğunun giderilmesi, kendine olan güvenin kazanılmasında tamamlayıcı rol oynayabilir.

Nerede : Küçük çocuklarda ameliyat, genel anestezi altında hastane ortamında yapılmaktadır. Büyüklerde ise lokal anestezi ile sedasyon uygulayarak işlem gerçekleştirilebilir. Bu kombinasyon sayesinde yapılacak işlemi duymayacaksınız. Kulak bölgesi tamamen ağrı ve sızı duyusundan yoksun ama siz hafif uyku halinde rahatlamış durumda olacaksınız.

Ameliyata Hazırlık : Çocukların ameliyat öncesi hazırlıkta kan tetkiklerinin yapılıp anestezi doktorunca değerlendirilmesi gerekir. İşlem öncesi aç olmalısınız. En az 5-6 saatlik açlık süresi bulantı, kusma oluşmaması için gereklidir. Çocuklarda bu süre 4-5 saat olabilir. Banyo yapmış olmalısınız 5 gün kulaklara uygulanacak bandaj ve sonrası pansumanlar  dolayısıyla saçlarınızı yıkayamayacaksınız. Bir hafta 10 gün öncesinden aspirin alıyorsanız doktorunuza danışarak, aspirini bırakınız.

Nasıl : Ameliyatta, kulak arkasından yapılan küçük bir kesi ile kulak kepçesinin kıkırdak dokusu açılır. Kulak kepçesinin arkaya doğru kıvrımını sağlamak için uygun yerlerden kıkırdak inceltilip, şekillendirilir. Daha sonra kıvrımın kalıcı olması için özel dikişler konur. Kulak sayvanının kıvrımı arttırılarak, başa daha çok yaklaşması sağlanır. Gerekirse kulak genişliği ve derinliğini gidermek amacıyla kıkırdak çıkarılabilir.   Ameliyat kulak arkasından yapıldığı için dıştan herhangi bir ameliyat izi görünmez. Ameliyat ortalama bir, birbuçuk saat kadar sürebilir. Hasta aynı gün evine dönebilir. Sargılarınızın açılıp pansuman yapılması için 3-4 gün sonra gelmelisiniz. Kulak arkasına konulan dikişleriniz kendiliğinden eriyen dikişler olacaktır, aldırmanız gerekmeyecektir.

Ameliyat sonrası
Ameliyat sonunda kulağın daha iyi şekillenmesi ve şişliklerin engellenmesi amacıyla her iki kulak üzerine baskılı sargı uygulanarak birkaç gün bırakılır. Sargı açıldıktan sonra ise bir ay süreyle kulakların üzerine gelecek şekilde tenisçi bandı takılması tavsiye edilir. Genel anestezi ile işlem yapılıyorsa hastanede bir gece kalmanız istenebilir. Şişliklerinizin az olması için birkaç yastıkla yatmalısınız. Kulaklarınızın üzerine sürtünme kuvveti uygulamamak koşuluyla, ağrı yapmıyorsa yatabilirsiniz. On gün aspirin almayınız. Sargılarınız açıldıktan sonra kulak kepçesi arkasını oksijenli suya batırılmış kulak temizleme pamukları ile temizleyebilirsiniz. Kulak kepçesi derisine size önerilecek pomatları sürmelisiniz. Sürtünme ve tahrişten kulaklarınızı korumalısınız. Temas gerektiren sporlardan 3 hafta uzak durmanız yerinde olur. Saçınızı boyatmayı en az bir ay düşünmeyiniz.

Normale dönüş

Genç veya erişkin hasta grubu olsun, hemen tümü kulak estetiği ameliyatından memnun kalırlar. Kulak estetiği sonrası kulak arkasında fark edemeyeceğiniz, belirsiz bir iz kalmakta , zaman içerisinde giderek soluklaşıp görülmeyecek hale gelmektedir. Kulaklarda ameliyat sonrası birkaç günde sonlanan hafif bir kaşıntı ve ağrı hissi olması normaldir ve alınacak bir kaç tablet ilaçla rahatlıkla kontrol altına alınabilir. Kulağın öne doğru bükülmesine neden olacak her hareket ve aktiviteden birkaç ay boyunca mutlaka kaçınmak gerekmektedir. Çocuklar oyun oynarken dikkat etmeleri koşuluyla operasyondan 1 hafta sonra okula dönebilirler.

Ameliyatın riskleri nelerdir?
Ameliyat sonrası çok nadiren yara enfeksiyonu oluşarak skar oluşumuna sebep olabilir. Bu durumda pansuman ve antibiyotik kullanılır. Bazı hastalarda çok nadir olarak doku içine kanama sonucu hematom (kan birikimi ya da pıhtı) oluşabilir.  Bu durumda birikinti küçük bir iğne ucu yardımıyla çekilir. Diğer riskler ise her genel anestezi altında yapılan  ameliyatla eşittir. Ameliyat sonrası kulakların çekilmesi,travmaya maruz kalması gibi nedenlerle konulan dikişlerin kopması kepçe kulak şekil bozukluğunun tekrarlamasına neden olabilir.Yeteri kadar direnci yenilmemiş, inceltilerek şekillendirilmemiş kulaklarda da bu risk mevcuttur.

Amaç daha doğal görünümlü kulaklardır. Birbirine tamamen benzer iki kulak olma ihtimali az olduğu gibi doğal da durmazlar. Tek taraflı kepçe kulakların düzeltilmesinde, hastanın beklentileri de bunu kapsamalıdır.

Diğer kulak problemleri nelerdir? Kepçe kulaktan başka plastik cerrahi yöntemleri ile düzeltilebilecek bir çok kulak problemi mevcuttur. Bunlardan bazıları: “lop kulak” olarak isimlendirilen kulak ucunun aşağı ve öne doğru kıvrılması, genellikle küçük boyutta ortaya çıkan “cupped kulak” ve kulağın en dış eğrisinde bükülme ve doğal kıvrım ve oyukların kaybıyla karakterize “shell kulak” olarak sıralanabilir. Doğuştan kulak kepçesinin bir kısmı (mikrotia) veya tamamı(anotia) gelişmemiş olabilir. Kulak embriyolojik olarak bir ve ikinci brankial arktan gelişirken bu arklarda gelişme problemi yüzde asimetri ve gelişme geriliğini de beraber getirir.

Doğuştan kulak yokluğu veya bir kaza sonrası kulağını kaybedenler için yeni kulak yapılabilir. Diğer kulağı taslak alınarak kaburga kıkırdağı veya hazır kulak protezleri bu işlemde kullanılır. Kaburga kıkırdağı karşı taraf kulak refarans alınarak oyulup, şekillendirilir. Yeni yapılacak kulak alanına cilt altına yerleştirilir. İkinci seansta saçlı deri altından kaldırılacak doku ile ve deri yamalarıyla kulak kaldırılıp,uygun açıda yeni kulak konumlandırılır.

Yanık izlerinin Giderilmesi

YARA İZLERİM YOK OLUR MU ?

Sebebi ne olursa olsun yara izi kabul edilemez bir durumdur. Kötü yara izinin oluşması kişiden kişiye değiştiği gibi hastanın yaşı, yaranın derinliği, büyüklüğü, yönü, oluş tarzı, iyileşme süreci, bölgenin kanlanması, derinin kalınlığı, rengi gibi birçok nedene bağlıdır. Ancak günümüzde var olan bir izi tamamen ortadan kaldırılması genellikle olanaksızdır. Estetik cerrahi girişimleri çoğu zaman izin azaltılması, dikkat çekmeyen başka şekle sokulması veya izin gizlenebilir bir yere taşınmasını sağlar. Bu amaçla estetik cerrahi girişim, Laser, Dermabrasion, silikon pansuman, steroid injeksiyonı ve yağ injeksiyonu gibi teknikler kullanılır. Her yaştaki yara izi ameliyat veya diğer tekniklerle düzeltilebilir.

DERMABRAZYON

Mekanik soyma Özel aletlerle yüz cildi soyulur. Lekeler, izler, çukurluklar ve kırışıklıklar giderilir. Lokal ve genel anestezi altında yapılabilir.Operasyondan on gün sonra normal hayata dönülür. On gün içerisinde yüzde kızarıklıklar ve kabuklanmalar olur. Yüz nemlendiricisi ve güneşten koruyucu kremler kullanılmalıdır.

LAZER

Lazer son yıllarda daha kontrollü cilt soyulmasını sağladığı ve beraberinde kırışıklıkları giderip cilt gerginliği sağladığından çok kullanılan bir yöntem olmuştur.Bazı durumlarda laser işlemi skarların küçültülmesi ve prekanseröz cilt lezyonlarının ortadan kaldırılması için kullanılabilir.

Laser ile cilt yenilemesi lokal anestezi ve sedasyonla yapılır. İşlem bittiğinde yenilenmiş cilt iyileşme tamamlanana kadar önce şeffaf özel bandaj daha sonra koruyucu krem veya pomatlarla kaplanır. Ameliyattan sonraki onuncu günde kabuklardan tamamı ile kurtulurlar. göz kapaklarınız ve kısmende yüzünüz şişecektir. Fakat şişlik üçüncü günden sonra inecektir. Ağrı hissi hafiftir ama birkaç gün gerginlik duyacaksınız. İlk 3-4 gün birkaç yastık ile başınızı yukarda tutarsanız ödem az olabilir. Ancak kızarıklık birkaç hafta sürecektir. Onbeş günden sonra yüksek faktörlü güneş koruyucu sürerek işinize gidebilirsiniz. Fakat 3 ay güneş ışığından korununuz.. Düzenli olarak güneş koruyucu kremlerin kullanılması lazer ile elde edilen sonuçların korunması ve cildinizde güneşe bağlı yeni hasarların oluşmamasına yardım edecektir.

Laser ile cilt yenilemesi için en uygun adaylar:

Her yaştaki kadın ve erkek laser ile cilt yenilemesinden yarar görebilir. Laser uygulaması için ideal hasta açık renkli yağsız cildi olan hastalardır. Yağlı ciltli, kumral veya esmer hastalar önerilen cilt yenileme metodu ne olursa olsun uygun cilt hazırlığı ve tedavisi görmeden bu işlem yapılırsa pigmentasyon değişiklikler için yüksek riskli olacaktır.  Bu yöntem yüzünüzdeki bütün kusurları ortadan kaldırarak yaşlanmanızı önleyecek sihirli bir formül değildir. Yüzünüzün doğal hareketleri sonucu -gülümseme, göz kırpma, konuşma, çiğneme- oluşan çizgiler eskisine kıyasla çok az olmasına rağmen kaçınılmaz olarak bir süre sonra tekrar ortaya çıkacaktır..

Lazer işleminin riskleri nelerdir?

Ayrıca lazer ile cilt yenilenmesi herpeç virüs enfeksyonları(uçuk) ve nadirende diğer bazı enfeksiyonları aktive edebilir.10 gün önce koruyucu olarak ilaç başlayacaktır. Yara iyileşmesinde anormal ve gecikme olduğunda beklenmedik bir pigmentasyon ve nedbe oluşumu söz konusu olabilir.

Yeni görünümünüz:

Laser ile cilt yenilemesinden elde edilen sonucun tam olarak ortaya çıkması bir kaç ay alabilir. Ancak bir kez pembelik solmaya başladığında hastalar ciltlerinde fark edilir ölçüde bir iyileşme, tazelik ve yüzey düzgünlüğü farkederler.

Yanık izi alanında yaralar kanser başlangıcı olabilir : Kendiliğinden iyileşmiş derin yanık alanları sürtünme gibi mekanik etkilere ve kimyasal tahrişlere çok duyarlıdır. Koruyucu yağ, ter bezlerinin olmaması, kılların bulunmaması, deriyi çok savunmasız bırakır. Yıllar sonra bu yanık skar alanından yassı hücreli kanser gelişebilir. Yanık skarlarının yaklaşık % 2’si zamanla malign dönüşüme uğrar. Marjolin ülser (yanık skar kanseri) olarak adlandırılan başlangıçta kapanmayan, iyileşmeyen yara olarak tarif edilen lezyon greftlenmemiş veya grefti tutmamış tam kat yanık bölgelerinde ortaya çıkar ve çok hızlı yayılır. Çatlayan ve ülsere olan tüm skarlara karşı şüphe ile yaklaşılmalıdır. Bazal hücreli karsinom, melanom ve sarkom rapor edilmiş olsa da SCC yanık skarlarından kaynaklanan en yaygın tümörlerdir.

Radikal girişimler gerektirir. Tümörün komplet cerrahi eksizyonu ve kenarların tam kontrolü gerekir. Yüksek ( % 30 üzerinde) metastatik oran ve yüksek oranda agresif rekürrensler Marjolin ülserlerde rapor edilmiştir ve 5 yıllık survey oranı % 10’un altındadır. Nedenin geç tanı konması veya tümörün agresifliğinden mi olduğu konusu tartışmalıdır. Palpabl adenopati ile karşılaşıldığında bölgesel lenf nodu diseksiyonu yapılmalıdır.

Yanık Yaralarında Kabarma Kötü İyileşme: Üç haftadan uzun süreli pansumanla, yanık alanının devamlı kazınarak epitelizasyonuna engel olacak şekilde kanatılması, güneşe maruz kalma yanık yaralarının kabarmasında etkenler olarak görülmektedir. Oysa yanık yaralarının pansumanı,ölü doluların temizliği çok nazik olarak yapılmalıdır.Üçüncü derece yanık alanları kendiliğinden iyileşmesini ve kötü iyileşmiş, kontraktür yaratmış alanlar oluşturmasını beklemeden greftlenmelidir. Greftlenmiş alanlara özel yanık bası elbiseleri giyilmelidir. Hipertrofik skar olarak adlandırılan kabarık alanların tedavisinde baskılı yanık elbiseleri dışında, silikonlu elastik sargılar, alan içine steroid enjeksiyonları da yapılabilir. 6-8 ay uygulanacak bu tedaviden sonuç alınmazsa kötü iyileşmiş yanık alanı çıkarılıp deri nakli yapılabilir. Kontraktür oluşturan hatlara z plasti adı verilen teknikle gevşetme yapılabilir.